Borščs - biešu zupa ar sēnēm
Borščs ir cēlies no Ukrainas. Nosaukuma izcelsme ir saistīta ar senslāvu vārdu, kas apzīmē sarkano bieti: brš. Neatņemama boršča sastāvdaļa ir sarkanās bietes
Sastāvdaļas:
1 litrs ūdens
2 litri dārzeņu buljona
20 g kaltētas baravikas
200 g brūnie šampinjoni
1 liels burkāns
1 liela biete
5 kartupeļi
1 sīpols
2 ēdamk. tomātu pastas
1/2 svaigas kāpostgalvas
2 daiviņas ķiploka
zaļumi
sāls un pipari
eļļa cepšanai
1 litrs ūdens
2 litri dārzeņu buljona
20 g kaltētas baravikas
200 g brūnie šampinjoni
1 liels burkāns
1 liela biete
5 kartupeļi
1 sīpols
2 ēdamk. tomātu pastas
1/2 svaigas kāpostgalvas
2 daiviņas ķiploka
zaļumi
sāls un pipari
eļļa cepšanai
Pagatavošana:
1. Kaltētās sēnas apliet ar vienu litru ūdeni un katliņā uzvārīt buljonu
2. Bieti un burkānu nomizo un uz rupjās rīves sarīvē. Sīpolu nomizo un sasmalcina. Pannā sakarsē eļļu un apcep sīpolu, tad pievieno burkānu un bieti, turpina sutināt. Apceptos dārzeņus liek lielā katlā
3. Izvārītās kaltētās sēnes izņem no buljona (šķidrumu neizlej), sagriež gabaliņos un liek pannā ar eļļu cepties. Pievieno sagrieztus šampinjonus. Sēnes pievieno katlā. Aplej ar sēņu buljonu, pielej dārzeņu buljonu. Zupā iemaisa tomātu pastu un visu vāra 30 minūtes
4. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiciņos, kurus pievieno zupai
5. Svaigo kāpostu smalki sagriež un arī pievieno zupai. Turpina vārīt vēl 20 minūtes. Pievienot pēc garšas sāli un piparus. Ķiploku spiedē izspiež ķiploku un pievieno zupai un vāra vēl 10 minūtes.
6. Gatavai zupai pievieno dažādus zaļumus: pētersīļa lapiņas, dilles un pasniedz karstu
Ēd laimīgs!
Ilze
Komentāri
Ierakstīt komentāru