Harčo

Harčo es vāru tikai no labas jēra gaļas, jo tā piedod zupai treknumiņu un īpašu garšu. Svarīga zupas sastāvdaļa ir plūmju mērce Tkemali, kuras sastāvā ir aličas, koriands, čili pipari, ķiploks, piparmētra un sāls. Šo mērci es atvedu no Gruzijas, bet ir iespējams arī pagatavot pašiem (skat.recepti zemāk) un šobrīd arī iegādāties Rīgas veikalos

Sastāvdaļas (4 porcijas):
0,5 kg jēra gaļas mīkstuma
60 gr rīsu
1 sīpols
400 gr konservēti tomāti
2 ēdamk. tomātu pastas
4 ķiploka daiviņas
1,5 tējk. sierāboliņa, koriandra sēkliņu
100 ml plūmju mērce Tkemali
šķipsniņa safrāna
sviests, eļla cepšanai
sāls un pipari
svaigi zaļumi dekorēšanai

Pagatavošana:
1. Gaļu sagriež mazākos gabalos. Liek aukstā ūdenī un vāra. Laiku pa laikam nosmeļ putas
2. Sakapā sīpolu. Pannā nedaudz izkausē sviestu un eļlu, kurā apcep sīpolu. Pievieno tomātus, ķiploku spiedē izspiestas ķiploku daiviņas, saberztas garšvielas, sāli un piparus. Ja vēlaties asāku, tad pievienojiet čili pārslas. Uzvāra un pievieno katlā, kur vārījās gaļa
3. Zupai pievieno rīsus un plūmju mērci. Uz lēnas uguns turpina vārīt, līdz gaļa un rīsi ir mīksti. Pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem

Plūmju mērce Tkemali:
Sastāvdaļas:
3 kg aliču
500 gr svaiga koriandra
4 čili pipari
1 ķiploka galviņa
50 gr svaigas piparmētras
1 tējk. sāls

Pagatavošana:
1. Plūmes ieber katlā un pārlej ar ūdeni tā, lai tas nepārklāj plūmes. Vāra uz lēnas uguns, līdz plūmes kļūst mīkstas.
2. Nomizotas ķiploku daiviņas, piparus un koriandru mikserī sasmalcina.
3. Sautētās plūmes ieber sietā un notecina. Plūmes izberž caur sietu, lai paliek kauliņi un mizas. Plūmju masai pievieno sasmalcinātās piedevas un sāli. Iepilda burkās vai pudelēs un uzglabā vēsā vietā

Ēd laimīgs!
Ilze 


 

Komentāri

Populāras ziņas